Draad of draadloos? Wat werkt voor jou?

Op veel kantoren een combinatie van draad én draadloos internet. Of, om in de juiste termen te praten, ethernet en wifi. Hoe werkt dat nou precies en welke is beter? Op die laatste vraag kan ik je meteen het antwoord geven. Ze zijn allebei goed. Maar ze hebben ook allebei voor- en nadelen. Welke dat zijn zal ik hieronder bespreken.

Ethernet

De ethernetkabel. Dat is die kabel die uit de muur komt en die je direct in de pc kunt inpluggen ;-). Razendsnel, want je tapt direct uit ‘de bron’. Heb je Gigabit verbinding? Dan heb je de volledige bandbreedte tot je beschikking. Nadeel van de ethernetkabel is natuurlijk de immobiliteit. Het is handig in je pc, maar natuurlijk niet op je laptop of mobiele telefoon. Daarvoor heb je nodig…

Wifi!

De ethernetkabel plug je in de router. De router zendt vervolgens radiogolven die wij kennen als wifi, of wireless LAN, of draadloos internet. Wifi heeft vele voordelen. Het is, afhankelijk van het access point, overal bereikbaar. Het is gemakkelijk omdat ieder apparaat ‘in tapt’ op de wifi verbinding. Je kunt dus met al je apparaten vrij door het pand bewegen terwijl je internetverbinding hebt. Heeft wifi ook nadelen? Dat ligt vooral aan de kwaliteit van je (wifi)router. Het wifi is namelijk gelimiteerd aan de bandbreedte die je router doorlaat. Heb je glasvezel voor de deur, maar een 300 Mbit router? Dan heb je ook 300 Mbit internet. Zo simpel is het. Investeer dus altijd in een hoge kwaliteit router voor het beste internet.

Mesh wifi netwerk

Een mesh wifi netwerk, of multiroom wifi, maakt gebruik van meerdere wifi-access points in jouw huis of kantoor. Ze ‘praten’ als het ware met elkaar en versterken elkaars signaal. Alle access points vormen samen één groot wifi netwerk. Mesh-netwerken hebben als extra voordeel dat de wifi dekking groter is door de meerdere wifi punten, het netwerk stabiel en betrouwbaar is en dat je gemakkelijk kunt uitbreiden.

Dus, wat is nu de conclusie?

Wij hebben eigenlijk geen voorkeur. SPOT ICT levert al het bovenstaande en wij zien de voordelen van al deze opties. Sinds kort kun je bij SPOT ICT ook terecht voor jouw glasvezel verbinding met Delta Fiber. Misschien heb je ons al eens langs zien komen of hebben wij jou daarover gebeld. Om optimaal gebruik te kunnen maken van zo’n glasvezel verbinding, heb je een goede internet setup nodig.

Checken? Check!


Hoe goed is jouw setup eigenlijk? Met een setup bedoelen wij alle apparatuur voor het internet in jouw bedrijf. Van het kabelwerk tot de (wifi)routers. Verouderde internetkabels kunnen het internet vertragen. Verouderde routers en modems kunnen ook de kwaliteit van jouw internet negatief beïnvloeden.
Ben jij benieuwd hoe het internet er bij jouw bedrijf aan toe is? Of vind je het internet traag? Bel ons voor een afspraak, dan lopen wij alles voor je na.


Gerard Smith | Business Manager

Contact opnemen